torsdag 29 mars 2012

Skolskeptikern

"Jag var så stolt över mitt betyg från nian i tyska. Jag lyckades förhandla mig till en etta mot att jag lovade att sluta närvara på lektionerna. Det räddade mig in på gymnasiets Na-linje. Det var dit man skulle som välbegåvad grabb. Kemin och myristinsyran med alla dess kusiner, sysslingar och pysslingar angav miniminivån för alla som ville slippa bli busschaufförer, vårdbiträden eller hamna i nån matkassa.
Jag blev busschaufför.
Inte så illa ändå för en gosse som blivit utpekad som fem-femma redan i åttan.
Annars så vill jag helst inte prata om skolan,
alls."

Femfemma, gammalt uttryck för idiot, dåre, stolle, knäppskalle, sinnesslö, galning etc. Person som enligt 1864 års strafflag bedömts vara psykiskt sjuk brottsling enligt 5 kap. 5 § strafflagen och blir således straffri. Sedan 1965, då brottsbalken började gälla, har uttrycket ingen förankring i straffrätten men används ibland vardagligt i nedsättande bemärkelse.

7 kommentarer:

 1. Jodå, jag kommer ihåg uttrycket femfemma. Obehagligt. Gillar din text, lakonisk, ilsken och sorgsen, allt samtidigt.

  Nej, min text handlar inte om 1800-tal, men däremot 1960-tal, då hade svenska skolan sifferbetyg 1-5. Eller var det något annat som fick dig att tro att det var 1800-tal :-)?

  SvaraRadera
 2. Håller med Ethel. Skolan har stigmatiserat många. Det framkommer tydligt med en viss cynism på vilket sätt i din text, också kraven utifrån, från samhället och familjen kanske starkast därifrån.

  SvaraRadera
 3. Du är bra på att sätta fingret på det viktiga.

  SvaraRadera
 4. Skänker sådant vemod. Ge mig aldrig ungdomen tillbaka!

  SvaraRadera
 5. Bra. Jag träffar så otroligt många som aldrig vågat något pga ett uttalande från en lärare

  SvaraRadera
 6. Bra, men sorgligt. Så mycket skada man kan göra som lärare. Min lärare i franska, på gymnasiet frågade åt vilket håll jag ville ha ettan. Horisontellt eller lodrätt... Gentilt av henne, tycker jag som för allt i världen inte ville ha ett skamligt streck i betyget.

  SvaraRadera