tisdag 12 februari 2013

Tjugoåtta (tankar kring utilism)


Eller: Vad man kan göra med dubbla matkassar i händerna medan man väntar på hissen.

Eller: Är vi efterblivna i det här landet?

Nu är det fastslaget; tjugoåtta sekunder tar det för hissen att ta sig ned från översta våningen. Ja, eller tjugoått "pilsner" om man ska vara noggrann. Jag är så bra på att räkna "pilsner" att det kan slå fel på högst en sekund på den halvminuten. Sen tar det faktiskt exakt lika lång tid för den gamle trotjänaren att ta sig upp de sex våningarna igen. Väl där kan man, om man vill, vänta i ytterligare två komma åtta sekunder innan den låter sig skickas ned igen, via "Ned"-knappen. Fast det är klart, vem orkar lägga nästan tre sekunder på en sådan sak - då man just tvingats ägna kanske en hel minut åt sitt hissåkande!

Jo, vi är faktiskt ett par stycken här som gör det. Det är jag och så är det Viola. Sen har vi femtiosex andra boende som skiter totalt i det. Det blir som om man skulle tänka sig att i en normalstor skolklass så är det bara en som egentligen bryr sig om att försöka visa normal hjälpsamhet - en av tjugoåtta - en tjugoåttondel. De övriga tycker av okänd anledning inte att detta behövs. Eller så tycker de kanske att det skulle kännas orättvist att försöka vara hjälpsam mot tjugoåtta människor, för att sedan få tillbaka från kanske bara en enda... Ja, man kan spekulera, men faktum kvarstår: Tjugosju av tjugoåtta personer i mitt hus tycker inte att det är värt att lägga ned två komma åtta sekunder på att hjälpa sin granne att kunna spara tjugoåtta sådana.

Däremot håller man glatt upp ytterdörren så fort det ges chans - varvid artiga tacksamhetsfraser utbytes.

SÅ HÄR VAR DET INTE HÄR FÖR TJUGOÅTTA ÅR SEDAN!


Björn Savé
Riskkapitalist (Vilket innebär att jag köper, slimmar (skär bort och svälter genom utsugning) och säljer för niosiffriga belopp verksamheter inom den s.k. offentliga sektorn.)

5 kommentarer:

 1. Det smyger sig fram ett leende på mina läppar när jag läser din text. Kommer att tänka på en undersökning jag läste (eller kanske hörde talas om...??), - vänlighet och snällhet smittar. Hurra så bra, kan vi få en epidemi tack!

  SvaraRadera
 2. Dina mentala och kreativa talanger är fullständigt unika. Och nog är du alldeles outgrundlig nog.

  SvaraRadera
 3. Nu fick jag lära mig något nytt. Fick söka ett tag innan jag förstod vad utilism var. Jag känner på mig att jag kommer vara alldeles förvirrad idag när jag försöker bestämma kvantitet och kvalitet på lusten i mina gärningar :-)

  SvaraRadera
 4. Tänk om dom inte vet att man ska trycka på "ned". Det kanske inte är någon lärt dem den artiga lilla gesten?

  Ang kommentar hos mig: Jag tänkte så här ang gravhällarna. Går man in i en medeltida kyrka finns det vanligen ett antal gravhällar på golvet. Under dessa ligger ett antal förmögna personer nedstoppade. En del har varit hopgifta av ekonomiska skäl, andra kanske upplevt något av det som skildras i "Ivanhoe". I vilket fall så trampar kyrkobesökarna på deras gravar. Adeln fick sin sista vila under kyrkans golv. Vanligt folk fick ligga och multna i kall och blöt jord.

  SvaraRadera