onsdag 19 september 2012

Angående en svampmolnsfri värld


"Men så blir det förstås ändå kvar några enstaka undangömda atombomber i någon ljusskygg stats underjordiska bunkersystem", invänder förstås skeptikern, "och det kanske inte vore vidare trevligt om då någon som t.ex Kim Jong-il sen plötsligt börjar sända iväg "små överraskningar" med tillhörig begäran om världsherravälde", avslutas resonemanget.

Men planen inrymmer faktiskt en lösning även på det problemet. För självklart krävs det att en internationellt sammansatt organisation, som ett kraftigt utvecklat IAEA, ges fri tillgång att övervaka och inspektera all verksamhet som kan antas ha minsta koppling till kärnvapen eller andra massförstörelsevapen, i alla länder. Därmed går det inte längre att uppräthålla den slutenhet som krävs för den ljusskygga statens existens.
Militärt sett kan man säga att vi går mot en världsstat. Nationerna har inga, och kan inte längre ha några, större millitära hemligheter, utöver rent strategiska. Det traditionella kapprustandet kommer att upphöra även ifråga om konventionella vapen. Man kan nämligen ändå inte vinna ett anfallskrig om det inte längre finns möjlighet att utnyttja överraskningsmomentet. Alla styrkor kommer att vara mer eller mindre lierade för att istället gemensamt kunna tackla uppdykande problem med eventuella utbrytare eller störningsmakare och vid eventualiteten av olika eskalerande inbördeskrig.

Resultatet blir istället ett kapp-ned-rustande(!). Man kommer att förhandla om att få komma undan med så SMÅ militära insatser som möjligt - i en tid då millitära mellanstatliga krig blivit förpassade till historien.

Kriget om trytande naturtillgångar och andra resurser kommer att få föras vid förhandlingsborden, precis som vilken marknadsmässigt styrd verksamhet som helst. Världens stater blir som moderbolag tillhörigt sina respektive medborgare, böjda att hålla sig till samma civilicerade lagar och regler som redan, så länge vi har haft handel, varit förutsättningen för all annan civilicerad verksamhet inom det moderna mänskliga samhället.

Inte så mycket konstigare än så.

Så då blir det kanske inte kärnvapenkrig så att jorden förstörs och till och med fiskarna dör ut?

4 kommentarer:

 1. Mycket intressant läsning! Tror du att det kommer att funka att lösa allt vid förhandlingsbordet? Eller har jag missat ironi här? Förstås, du tror inte alls på det du skriver.

  Vad anser du om de länder som på senaste tiden blandat inbördeskrig med kränkningskrig mot "oss andra". Hur ska "vi andra" gemensamt kunna tackla dessa problem?

  SvaraRadera
 2. Utopiskt. Har väl missat ironin, jag också.

  SvaraRadera
 3. Det hemska är väl att det känns så osannolikt det du skriver. Det borde kännas som det mest självklarhet.

  SvaraRadera