onsdag 23 juni 2010

Slavinnan

Om dagen efter

Viktorina hade legat vaken i två timmar och tittat ömsom på sin make och ömsom ut genom glipan i fönsterdraperiet. Solen hade redan varit uppe innan de kysste varandra god natt, och det för bara ett par timmar sedan. Deras första godnattkyss som äkta makar. Hon låg och försökte analysera känslan. Det hade blivit en ovanligt lång kyss, eftersom båda förstås visste vart de ville att den skulle leda.
Hela bröllopet hade redan präglats av en känsla av beställningsverk, ett gigantiskt skådespel där bägge till slut kommit att ge sitt allt. Det gick liksom inte att ta fram mer på beställning nu, det visste de också båda. Ändå - känslan av misslyckande. Det faktum att de redan hade haft sex med varandra i åratal gjorde ingenting bättre. Snarare adderade det en portion tristess till alltsammans. Bröllopet, bara en ceremoni – visst - men var det deras ceremoni? - Nej, då hade jag nog inte legat här otillfredsställd och blickat ut genom ett fönster, tänkte hon.
Men kanske var det lika bra så här. Romansen hade egentligen tagit slut redan då förlovningsplanerna nått sitt godkännande. Deras privata förbund hade redan då förvandlats till en offentlig angelägenhet. Att alla sen stått och klappat händer hade tyvärr inte heller hjälpt upp saken, snarare tvärtom. Anspråken på delaktighet från alla olika håll hade redan från den dagen känts som ett slags alienerande bakterieskikt, utsmetat över huden på dem.
Nu återstod arbete.
Hon tänkte med en känsla av livsviktighet på den allra sista klämtande känslan av frihet hon hållit fast vid ända till sekunderna innan de tågade in i kyrkan.
- Men allt hade gått som på räls.
Som från en omedveten reflex lyfter hon plötsligt ena handen och vinkar lite prövande ut i rummet, noterar att handen rör sig mera axiellt nu.

*

15 kommentarer:

 1. Hmm lite kul att läsa, det omtalade bröllopet kanske i grunden varit sådant. Fast vad vet jag vet inte mera idag än jag visste för några år sen. Kungligheter är inte min kopp te. men denna texten var lite kul sitter här och ler

  SvaraRadera
 2. En ovanlig bild av ett nytt äktenskap. Gav din huvudkaraktär djup på bara några få rader.

  Ett par småsaker. Du har tre "redan" i en relativt kort text. På ett par ställen petar du in små ord som försvagar prosan i onödan, som "Snarare adderade det bara en portion tristess till det hela", testa att korta, till exempel "Snarare adderade det en portion tristess." Resten är egentligen onödigt.

  Den här meningen å andra sidan klingar klockrent: "Hon tänkte med en känsla av livsviktighet på den allra sista klämtande känslan av frihet hon hållit fast vid ända till sekunderna innan de tågade in i kyrkan." Wow.

  SvaraRadera
 3. Själsdödande med resonemangsäktenskap. Jag tänker med sorg på alla i historien. Fint berättat.

  SvaraRadera
 4. Roligt att vända och göra det avigt :-) Fiffig idé.
  Först blev jag lite avigt inställd för jag kände "neeej inte solka fina minnet" - men med tanke på att det var avigt så var det ju egentligen en hedrande text :-)
  På något ställe kändes det lite övertydligt berättat - men det var intressant att läsa hur du gjort och jag läste om just för att le lite mer och gå in i detaljer. Bra.
  (Tack för kommentar/konstruktiv reflektion på gårdagens ömsom vin/vatten-text ;)

  SvaraRadera
 5. bra men sorglig och verklig historia.
  Ja man ser dom framför sig usch . Nästan så man är glad över att vara okänd.
  Bra stämnings bekrivning ochså... bara beröm av mig får du :)

  SvaraRadera
 6. En mycket bra mening enligt min mening är denna: "Anspråken på delaktighet från alla olika håll hade redan från den dagen känts som ett slags alienerande bakterieskikt, utsmetat över huden på dem."

  SvaraRadera
 7. Håller med HannaT och Moslan.

  SvaraRadera
 8. Din kommentar om kommentarer till mig: samma sak har hänt mig :-D.

  SvaraRadera
 9. Rolig idé. Tror det var så. På riktigt.

  SvaraRadera
 10. Sorglig historia, med glimten i ögat. Det är nog inte lätt att ha blickarna på sig och många krav att leva upp till. Jag tyckte om texten

  SvaraRadera
 11. Gör inget med röran :-D, vet hur det är, som sagts ovan. Ha en fortsatt fin midsommar. För du har väl fint väder etc? (Och tack för att du kommenterar)

  SvaraRadera
 12. Kanske det är så att det förbjudna smakar bäst? Bra

  SvaraRadera